Negativiteit doorbreken

by admin

In een sleur raken overkomt iedereen – vrijwel altijd ongemerkt. Vaak duurt dit maar even, gezien het leven wel weer een up of down voor je neerlegt. Maar zit je niet in ‘zomaar een sleur’, maar in een negatieve cirkel? Dan kan het leven je nóg zo veel bieden – veel nuttigs zal het niet doen..

 

Dit heb je voornamelijk te danken aan jezelf.

Da’s goed nieuws! Het betekent immers dat je er ook zelf verandering in kan aanbrengen.

Hier volgen wat tips:

 

Mindset

We beginnen met de fundering namelijk; ‘mindset’. Verandering begint namelijk dikwijls in je gedachten. Klinkt er nu vooral angstig getwijfel en geklaag in je hoofd en brengt alles je stress en/of zorgen? Dan heb je een negatieve mindset. Zaak is om deze om te draaien naar het positieve – en daarmee probeer ik je in deze post te helpen.

Mindset bepaalt niet enkel hoe je je voelt, maar heeft ook enorme invloed op je gedrag en op de manier van omgaan met anderen – en de indruk die je op hen maakt. Misschien klinkt dat nu niet al te best, maar het houdt wel in dat het merendeel van je problemen met een positievere mindset zal verdwijnen of afnemen!

Begin door je bewust te raken van je gedachten – deze voeren namelijk je onderbewuste: een beestje dat grotendeels je mindset bepaald wanneer je even niet oplet. Wel zo handig als je onderbewuste on auto-pilot wel een beetje lief voor je blijft, dus.

 

 

Geloof niet alles wat je denkt.

Het besef ‘geloof niet alles wat je denkt’ zal ten eerste moeten bezinken. Neem je gedachten niet al te serieus.. Sterker nog; daag ze uit! Sluis je gedachten met zorg in wat positiever vaarwater. Self-talk is allesbepalend in het cultiveren van een positieve mindset

Het tweede besef is dat je ervaringen bepaald worden door jouw reactie op gebeurtenissen, personen en gevoelens. Onthoud dat ieder nadeel z’n voordeel heeft en ben creatief in de zaak op een zonnigere manier te belichten.

 

Bijvoorbeeld:

Dat kan/durf ik niet → Ik probeer het: uitdaging, leermoment

Zo ben ik nou eenmaal → Ik kan nog altijd veranderen/verbeteren

Ik ben gebroken → Meer stukjes om constructief mee aan de slag te gaan

‘Gebeurt mij weer’ → Ik kan het aan!

 

 

Dankbaarheid

Dank voelen voor allerlei zaken in je leven maakt plaats voor blijdschap in plaats van een ‘wish list’. Hoe meer dank je uit, hoe meer mooie dingetjes je opvallen. Je waardeert wat je hebt, wat je mag meemaken en leren.

Deze gewoonte kun je oefenen door dagelijks op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Probeer elke dag iets anders te noemen – streed in detail. Op deze manier ga je steeds meer mooie dingen zien.

 

Download hier je gratis dankbaarheids-log!

 

Controle

Soms voelt het alsof alles buiten jouw handen ligt. Focus je in plaats daar van op zaken waar je wél controle over hebt (met in de hoofdrol: jouw reactie!), in plaats van je in de slachtofferrol van de omstandigheden te scharen.

 

Ben nieuwsgierig

Hussel je leven en voeg nieuwe ingrediënten toe: Neem eens een andere weg naar werk, of ga eens met de fiets/OV wanneer je normaal de auto neemt. Probeer nieuwe potentiële hobby’s.. Lees je een slag in de rondte, probeer wat podcasts, bekijk een documentaire. De kleinste veranderingen kunnen al voor een shift in perspectief zorgen.

 

Let op wat je opneemt

Enkel het nieuws kijken heeft bijvoorbeeld een heel andere werking op je psyche dan een marathon van je favoriete serie bingen.

 

Doe aan Self Care

Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat je je volle potentieel kan laten uitblinken. Lees hier meer over self care/zelf zorg.

 

Oefen Mindfulness

Wanneer je ‘in het moment’ leeft, is er geen plek voor zorgen over de toekomst en gemaal over het verleden. Geniet van waar je nú bent.

 

Sta vroeg op

Last but not least: Kijk hoe vroeg voor jou haalbaar is en zorg ervoor dat je op dat tijdstip naast je bed staat. Nuttig een lekker maar gezond ontbijt, neem een verfrissende douche en de gehele dag ligt nog op je te wachten – wat een mogelijkheden!

 

 

Wat helpt jou uit een sleur? Of heb je er ooit een nuttige les in opgedaan?

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.