To do-List – 14 Upgrades & Tips

by admin

In deze post deel ik de belangrijkste tips en tools voor bij het opstellen van je to do-lijstjes. Een productieve dag hoeft namelijk niet heel zeldzaam en/of strontvervelend te zijn.. Met deze tips hoop ik je dan ook te helpen alle belangrijke taken te tackelen en je te helpen bij het scheppen van overzicht over ál je taken..

 

 FREEBIE – Lijstjes in 5 Pastels:

PASTELLISTS-A5onA4

PASTELLISTS-PSNLonA4 

 

1 – Jot it down

Ik heb zelf helemaal niets met digitaal plannen, al wint deze trend gestaag meer planner-zieltjes.

Digitaal plannen is ‘opgeruimd’, verspilt geen papier en als je een beetje tech-savvy bent kun je er allerlei kanten mee op.

Toch vind ik het ouderwetsche ‘pen en papier’ vele malen aantrekkelijker. Misschien wel om het feit dat zaken die je daadwerkelijk opschrijft in plaats van te typen – beter in je geheugen blijven hangen.

Mijn bescheiden advies is dan ook om minstens je To do-lijst neer te pennen op een papieren bladzijde.

 

 

2 – Brain Dump

Om ervoor te zorgen dat al de taken die je nog te doen staan niet enkel een zorgwekkend geruis en geriedel in je hersenpan vormen, is er de kunst van ‘BrainDumping’.

Schrijf alle taken die in je op komen op een los vel papier – houd je niet in, dit is namelijk verre van je uiteindelijke to do-list.

 

 

3 – Gebruik Categorieën

In het geval van een ‘overload’ aan taken is het handig voor elke taken-categorie een eigen lijstje aan te maken: Het liefst 1 lijst per blad en als het even kan ook nog aangeduid met color-coding.

Het perfecte excuus om de planner-nerd die zich in je verschuilt eens flink los te laten gaan.

 

 

4 – Tiny Tasks

Nóg een lijstje dat je mag maken is een tiny-tasks list: een lijstje met mini-taakjes die je als je er tussen taken door kans voor ziet snel kunt afvinken.

 

 

5 – Intentionele Taken

De meesten van ons -zeker de planner-bende- hebben wel een aantal doelen voor zichzelf gesteld. Maar hoeveel aandacht krijgen die doelen in je dagelijks leven en op je dagelijkse to do lijst?

Hak je doel in behapbare, meetbare taken (laat niets aan de verbeelding over) en deel dele in onder ‘dagelijks’, ‘wekelijks’, ‘maandelijks’ etc. Óf, wanneer het een 1-malige taak betreft – plan deze in op een dag dat je er ook echt de ruimte voor hebt.. Maar zét die deadline!

 

 

6 – Balans

Veel mensen zijn geneigd zich tijdens het opstellen van een to do-lijst enkel te richten op hun werk, administratie, etc. Dat terwijl een to do list je dé mogelijkheid biedt de beruchte ‘werk / persoonlijk’ balans te bepalen.

Ook klusjes in en om huis, afspreken met vrienden, tijd doorbrengen met je familie, self care en persoonlijke groei  horen  thuis op je to do-lijst!

 

 

7 – Sticky Notes

Nog niet zeker over het indelen van bepaalde taken? Dat geeft niet – beter een korter lijstje met vinkjes dan een ellelange lijst waardoor je eerder verlamd raakt dan gemotiveerd.

Wil je jezelf er toch aan herinneren aan deze – ‘misschientjes’? Gebruik dan sticky notes (fleurt de boel ook nog eens op).

 

 

8 – Prioriteiten stellen

Wanneer het op je dagelijkse to do-lijst aan komt heb ik je de belangrijkste tip nog niet gegeven, namelijk: stel prioriteiten! 3 Taken die de bewuste dag het állerbelangrijkst zijn.

Mocht je moeite hebben met het bepalen van je prioriteiten dan kun je nog altijd de populaire tool ‘The Eisenhower Matrix’ in zetten.

In het kort betekend dit dat je je taken onderverdeeld in 4 vakken:

– Urgent & Belangrijk = Doen

– Belangrijk maar niet Urgent = Later Doen

– Urgent maar niet belangrijk = Delegeren

– Niet Urgent & niet Belangrijk – Niet Doen

 

 

9 – Dagelijkse ‘doe-tjes’

Ook taken die je dagelijks uitvoert zijn vaak belangrijk. Maar even heel eerlijk; zou je die zomaar vergeten wanneer ze niet op je lijstje staan? Denk aan: opstaan, douchen, lunchen, boodschappen doen, de hond uitlaten etc.

Ik gok dat je er sowieso wel aan toe komt, ook zonder reminder. Laat dit soort zaken/taken dus liever uit je lijstje – zo blijft het kort, ‘to the point’ en overzichtelijk.

 

 

10 – Eat that Frog

Zoals Brian Tracey in zijn bestseller ‘Eat that frog’ stelt, is dat de rest van de dag een eitje zou zijn wanneer we allereerst de taak afvinken waar we dus écht geen zin in hebben.

Dit kan gaan om n saai klusje – Maar de zaken die ons echt enorm veel stress opleveren – daar durven we niet zo snel aan.

Zo heb je bijvoorbeeld al een tijdje geen praatje gemaakt met je moeder –schaam je  je ondertussen voor de wel erg lange stilte.. Of de enorme klus al je pc-bestanden te organizen staat nog op je te wachten.

Voer dit soort taken uit vóór je ook maar een andere taak op je neemt – je zult je de rest van de dag een stuk lichter voelen.

Ik geloof hier wel in. Meestal zorgt het afronden van een rotklus voor mij een bepaalde motivatie.. en stiekem ’n tikkeltje trots omdat ik ’t toch gedaan heb!

 

 

11 – Batchen

Sommige taken kun je ‘batchen’, ofwel: combineren/in één tijdvak afhandelen. Denk bijvoorbeeld aan: Tanken, Boodschappen doen en het op de post doen van een brief – zo hoef je maar 1 ritje te maken in plaats van 3 (wat enorm tijdrovend zou zijn..).

Heb je veel taken waar je tegenaan hikt? Batch deze niet! Hoe aantrekkelijk het ook lijkt alles in één keer achter de rug te hebben – nóg aantrekkelijker is het om niet je complete dag te vergallen.

 

 

12 – Track de Tijd

Houd bij hoe lang je over je taken doet (met behulp van een tracker). Zo krijg je een beter idee van de hoeveelheid tijd die je in kan plannen per taak.

Meestal schatten we onszelf sneller in dan we in werkelijkheid zijn: pauzes of ‘loze tijd’ tussen taken in plannen is dus zeker geen luxe.

 

 

13 – Legenda

Gebruik verschillende symbooltjes voor: Gestart – Mee bezig – Af en houd nóg beter overzicht.

 

 

14 – Check

En ‘last but not least’: denk eraan je taken af te vinken! Niet alleen omdat dat wel zo duidelijk staat.. Het vinken van een taak geeft ook een bepaalde voldoening – tenminste.. in mijn beleving dan!

 

Maak jij gebruik van To do-Lijstjes – Waarom wel/niet?

2 comments

Yaika Tak 1 mei 2021 - 17:56

Wat een goede tips, thanks hiervoor. Ik ben zelf dol op lijstjes. Ik start iedere dag dan ook met een to-do list. Ik deel mijn taken altijd op in kleine taken. Het is zo fijn om taken af te strepen, dat geeft me echt voldoening!

Reply
admin 1 mei 2021 - 18:24

Ah! Leuk dat ik daar niet alleen in ben =D Hier wordt ook elke ochtend een lijstje gemaakt – heerlijk 😉

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.